Кризата в Европа е преди всичко институционална, смята политологът Огнян Минчев
Кризата в Европа е преди всичко институционална, смята политологът Огнян Минчев / снимка: БГНЕС, архив
Кризата в Европа е преди всичко институционална, смята политологът Огнян Минчев
45759
Кризата в Европа е преди всичко институционална, смята политологът Огнян Минчев
  • Кризата в Европа е преди всичко институционална, смята политологът Огнян Минчев

Кризата в Европа е институционална и е време за болезнени решения за цялата европейска общност. Това коментира в интервю за предаването „Европа сега" политологът и директор на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев.

По думите му Европа трябва да се ориентира между две полярни решения - от една страна да отстрани от еврозоната тези икономики, които се явяват непоносима тежест за останалите, но това би довело като краен вариант до разпадане на еврозоната. Другият вариант според Огнян Минчев е финансова федерализация на Европа. Чрез изграждането на общи механизми за бюджетиране под егидата на Брюксел например - нещо, с което южните страни-длъжници са готови да се съгласят, но пък северните не приемат.

Минчев изрези мнение, че проблемите на САЩ в кризата са проблеми на икономически и финансови дисбаланси, структурни дисбаланси. Според него проблемите на Европа са не единствено, но преди всичко институционални.

„Кризата на Европа е институционална криза. Европа няма тази задлъжнялост, която имат Съединените щати. Европейските финанси не са в такова драматично състояние, но структурата, чрез която стават финансовите и икономически процеси на обмен в Европа, очевидно е достигнала до предела на своите възможности и в момента се руши под напора на гръцката криза, голямата задлъжнвялост на всички южноевропейски страни. Рухването на еврото на практика би върнало европейската интеграция с десетилетие назад", коментира Огнян Минчев. По думите му опираме до извода за липсващото лидерство.

Според Минчев от тази криза без болезнени решения няма да може да се излезе. „И същевременно двата водача - локомотивът Германия и Франция, се намират в предизборен период", допълни той. Впечатлението на политолога е, че решителните действия на европейска територия за преодоляването на тази криза ще трябва да почакат до парламентарните избори в Германия и президентския вот във Франция. Той допълни, че не се знае дали финансовите процеси и динамиката на финансовата криза ще пожелае да изчака тези политически срокове.