„Кинтекс” очаква двойно увеличение на износа през 2014 г.
„Кинтекс” очаква двойно увеличение на износа през 2014 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Започваме провеждането на срещи с ръководствата на всички дружества с държавно участие, които са в системата на Министерство на икономиката и енергетиката. Важно е да чуем какви са очакванията Ви за дейността и евентуалните резултати през новата 2014 г., какви трудности срещате и с какво може Министерство на икономиката и енергетиката да Ви помогне. Това е казал зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на среща с ръководството на „Кинтекс” в София, на която са присъствали изпълнителният директорът на дружеството Антон Салджийски, членове на съвета на директорите и експерти от МИЕ, съобщиха от министерството.

Държавното оръжейно дружество може да се похвали с положителни резултати от изминалата година, която ще завърши на печалба, въпреки сериозната конкуренция в сектора на частни фирми и затрудненото положение, в което се намираше „Кинтекс” в началото на 2013 г. След предприетата смяна на ръководството през юли 2013 г., ситуацията се обръща. Като доказателство за това от дружеството очакват двойно увеличение на износа за 2014 г., пише в съобщението.

Средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро. От дружеството също така имат готовност да подпишат и нови договори в традиционно силни за износа чуждестранни пазари като Алжир и Индия. С тях се поддържат добри външнотърговски контакти и те се радват на споделено доверие през годините, което е от решаващо значение в този сектор, смята Антон Салджийски. На запазените в годините добри отношения държавното оръжейно дружество и ръководството му разчитат и за реекспорта, който се осъществява предимно с Украйна и достига до 30% от износа в определени години.

„Кинтекс” е създадено през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество, а през 1992 г. е трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата. Има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията, като е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост и за всички родове войски, посочват от МИЕ.

В износната листа на „Кинтекс” все по-голям е броят на нови усъвършенствани изделия, конструирани в научните институти и заводите на българския военно-промишлен комплекс. Вече 45 години компанията изпълнява договори за доставка на военно-техническа продукция, въоръжение и боеприпаси, както и инженерни проекти за страни в Африка, Азия и Близкия изток, пише в съобщението.