Киев не признава газов дълг от 3,5 млрд. долара
Киев не признава газов дълг от 3,5 млрд. долара / снимка: БГНЕС

Украйна не признава наличието на дълг в размер на 3,5 млрд. долара към руската газова компания „Газпром", предаде украинското издание Униан.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Киев не приема претенциите на „Газпром", която твърди, че дългът на украинската компания „Нафтогаз" възлиза на 3,5 млрд долара.

В същото време, министърът отказа да оповести размера на дълга, който Киев счита за приемлив за получените газови доставки, пише Фокус.

Във връзка с изискването на Русия за преминаване към авансово плащане, той добави, че Украйна не може да плаща авансово на цена 485 долара за 1000 куб.м газ.

По-късно през деня руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че на 1 юни Русия въвежда режим на авансово плащане за газа, доставян за Украйна. „7 май беше крайният срок, който украинската страна имаше, за да плати за доставките на газ през април. От март тази година „Нафтогаз” не е направила нито едно плащане. Общият дълг на Украйна вече достигна 3,5 млрд. долара”, заяви министърът.

Новак посочи параграфи от договора за доставки на газ от 2009 г., според които плащането за газа може да премине към авансов режим.