Киев готов да купи от Русия 4 млрд. куб. м газ
Киев готов да купи от Русия 4 млрд. куб. м газ / снимка: БГНЕС

В руско-украинския спор за газа отново зацикли, след като Украйна не се е съгласила за плати част от дълга си за доставките на руски газ.

Това става ясно от изявление пред журналисти на руския министър на енергетиката Александър Новак.

"Украинската страна засега не е съгласна (с руската позиция). Те са изпратили в Еврокомисията свой вариант: първо да започнат доставките, да се осъществят и след това погасяване на дълга", подчерта министърът.

Новак отбеляза, че позицията на Русия по въпроса остава без промени: "Част от дълга трябва да бъде изплатена до началото на доставките. Украинската страна засега не е съгласна", пише БГНЕС.

Министърът добави, че този въпрос ще се обсъжда на 21 октомври на тристранната среща Русия-Украйна-ЕС. Мястото на срещата засега не е известно, възможно е тя да се състои в Брюксел или Берлин.

По-рано днес Александър Новак съобщи, че Украйна е представила на Еврокомисията план за погасяване на дълга за руския газ до март идната година, като първият транш бъде 1.4 млрд. долара. Останалата пък сума ще бъде изплащана на равни вноски до края на март. Срещу това Киев е готов да купи 4 млрд. куб. метра руски газ.