Канят бизнеса да създаде фонд за пловдивското летище
Канят бизнеса да създаде фонд за пловдивското летище / снимка: Sofia Photo Agency

Създаването на фонд за развитието на летището с участието на местния бизнес ще се обсъжда на работна среща в хотел “Санкт Петербург”, в която ще участва министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Идеята е със средствата от фонда да се покриват разликите между реалната стойност на летищните такси и тези, които са готови да плащат лоу-кост компаниите, за да открият редовни авиолинии от и до Пловдив. Преговори за целогодишни полети до Хамбург и до близко до Лондон летище бяха водени преди 5 години с ирландска авиокампания, но не се стигна до реализация.

Целогодишното функциониране на летището е невъзможно без участието на местния бизнес, е едно от заключенията в доклада на английската консултантска компания ASM /Airport Strategy and Marketing/, специализирана в областта на авиационния маркетинг.

Нейният доклад за възможностите за започване на редовни полети от и до летището край Крумово ще бъде представен на днешната среща пред представители на туристическия бранш, търговци и производители от региона и експерти от Министерството на транспорта.

Ще се обсъждат и възможностите за намаляване на летищните такси за срок от 2 години за компаниите, които открият редовни линии от и до Пловдив. В момента от тези такси аеропортът край Крумово внася в бюджета около 1,5 млн. лв. годишно.

Други новини от Пловдив