Калфин: Ще има индексация на пенсиите от 1 юли
Калфин: Ще има индексация на пенсиите от 1 юли / Дарик архив

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лв.

Това каза пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той призна, че пенсиите в България са много ниски.

40 лева по-високи пенсии за април заради великденската добавка

„Вчера на конференцията на Съвета на Европа си говорих с колегата от Малта, където се стремят най-ниската пенсия да е на линията на бедността. У нас би било 300 лв., което означава всички тези 1 267 000 пенсионери да получат значително по-високи пенсии.

Доколкото имаме възможност да подпомогнем хората с най-ниски доходи, бонусите за Коледа и Великден е вид социално подпомагане и то не е част от пенсионната система, не е свързано с осигуровки, стаж и т.н. Знам, че има хора които са на границата или малко над границата, но нека да погледнем като подкрепа на хората с най-ниски доходи.

По 40 лв. добавки за пенсионерите с пенсии до 300 лв.

В дългосрочен план очакваме частните пенсионни дружества да се включат след няколко години в изплащането на пенсиите и нещо, което е важно в новия пенсионен модел, който беше приет - от следващата година вече започва да се променя коефициентът за всяка година пенсия, а това значително ще доведе до увеличаване на средната пенсия", каза още Калфин.