Как се краде фирма за ден с е-подпис
Как се краде фирма за ден с е-подпис / Sofia Photo Agency, архив

Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества.

Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане:

„Сутринта, докато си бях в леглото, счетоводителката ми се обади и ми каза: „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма".

Реакцията му след новината е светкавична - в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите.

Агенцията по вписванията е намалила таксите за бизнеса с 31%

Така блокирани остават над 100 000 лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси - как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно, допълва бТВ.

„Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек, не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Тоест всичко става, благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо", описва схемата Алексов.

Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин - новият собственик на фирмата.

„Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98 процента от дяловете стават негова собственост и само 2 процента остават мои, увеличил е капиталът на дружеството по документи и нито един от всички тези документи не е оригинален", разказва ощетеният мъж.

Седалището на фирмата също е променено - от Благоевград на София.

Икономическа полиция започна работа по сигнала. А измамникът от Видин присвоил по същия начин 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила.

Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.