Агенцията по вписванията е намалила таксите за бизнеса с 31%
Агенцията по вписванията е намалила таксите за бизнеса с 31% / DarikNews.bg, архив

Очаква се тази година над 80% от подадените документи в Агенцията по вписванията да бъдат по електронен път, това заяви пред Дарик изпълнителният директор Венцислав Спиридонов. През 2013 г. този вариант е използван от 70 на сто от дружествата.

Днес Спиридонов бе в Габрово за среща с представители на бизнеса. Въпросът, с който най-често се сблъскват експерти от Агенцията при обиколките си из страната е защо е необходимо да се подават тъй наречените нулеви отчети.

"Винаги разясняваме какъв е смисъла. Нулевият отчет показва дейността на една фирма. Така партньорите разбират с кого имат работа. Ако например искате да сключите сделка за алуминиева дограма може да проверите веднага онлайн, дали дружеството, с което ще работите е на нивото, на което се представя", разясни Венцислав Спиридонов.

В търговският регистър, при извършване на промяна в една фирма, има три дни за обжалване. Затова промените се нанасят след този срок. На въпросът дали това не улеснява възможността да бъде открадната една фирма, както е станало с тази на Павел Стоименов, Венцислав Спиридонов заяви, че точно чрез Агенцията по вписванията могат да се предотвратят такива ситуации:

"Ако се ползва услугата sms-известяване, веднага ще получите информация, че документите са подадени за промяна на управителя, например. На сайта в същото време стои надпис "изчаква се тридневен срок". Тогава може да се влезе в досието на дружеството и да се види каква промяна се извършва".

Агенцията по вписванията е отправила предложение регистърът да се разшири, като бъдат включени и сделки с дялове на фирми. Единият вариант е нотариусите да го реализират. Спиридонов гарантира, че ако това не стане, Агенцията може да поеме този ангажимент.

Агенцията е намалила таксите за бизнеса с 31% от средата на февруари, информира още Венцислав Спиридонов.