Кабил връчи безусловна акредитация на Разплащателната агниция
Кабил връчи безусловна акредитация на Разплащателната агниция / netinfo

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил връчи днес акт за безусловна акредитация на Разплащателната агенция. Заповедта получи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

Документът задължава Разплащателната агенция да изпълнява функциите си, гарантирайки спазването на няколко основни изисквания. На първо място е преди разрешаването на плащанията да бъде гарантирано съответствието на подадените молби с изискванията и с процедурата за отпускане на помощи и политиките на Общността.

Други изисквания са точните и изчерпателни счетоводни сметки за всички извършени плащания и за предвидените в законодателството на Общността проверки..

Разплащателната агенция трябва да организира дейностите си, спазвайки общо 17 критерия. Контролът по изпълнение на заповедта е възложена на директора на Звено "Наблюдение и координация на дейността на Разплащателната агенция" към Министерство на земеделието и продоволствието.

Министър Нихат Кабил подчерта значението на Разплащателната агенция за разпределянето на европейските субсидии и за развитието на земеделието у нас. Той

предупреди, че Разплащателната агенция ще бъде под стриктен контрол. Всяка злоупотреба може да доведе до отнемане на акредитацията, коментира още Кабил. Той обеща пълна подкрепа от страна на министерството на агенцията за оползотворяване на средствата в максимален размер.