Искат превишението на излишъка да отиде в Сребърния пенсионен фонд
Искат превишението на излишъка да отиде в Сребърния пенсионен фонд / netinfo

Превишението на планирания за тази година бюджетен излишък да се прехвърли към сребърния пенсионен фонд, в който са заложени 800 милиона лева. Това предлагат от партия Българска нова демокрация в изготвения от тях проектозакон за публичния резервен пенсионен фонд. Законопроектът ще бъде внесен в деловодството на Парламента, започват и обсъждания с отделни парламентарни групи, заяви заместник-председателят на партията Лидия Шулева. Елена Бейкова с още информация.

Идеята на законопроекта е натрупването на средства във фонда да започне с тазгодишния бюджетен излишък, който вероятно ще достигне 5 милиарда лева, обясни Лидия Шулева. Имаме информация, че правителството подготвя изменения на Закона за държавния бюджет, с което иска да направи преразпределение на очакваните повоче приходи, да се насочват средства за предизборни цели, обясни Лидия Шулева.

Фондът може да се издържа от приватизационни приходи, от фискалния резерв, а също и от инвестиции в компании. Според проекта държавното участие в електроразпределителните дружества се прехвърля на фонда, каза още Шулева.

Сребърният фонд ще бъде контролиран финансово на 3 нива и ще гарантира развитието на втория стълб – допълнителното пенсионно осигуряване, където вноската трябва да нарасне от 5 на 10 процента според законопроекта. При успех законът ще влезе в сила от ви януари догодина, а през първите пет години няма да се изразходват средства от фонда.