Искат премахване на минималните акцизни ставки
Искат премахване на минималните акцизни ставки / netinfo
Всяка държава сама да определя акциза за твърдия алкохол, без да се съобразява с минимални ставки, определени от Европейския съюз. Такава е целта на промяната на директивата, предложена от Европейската народна партия, която в момента се обсъжда в комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент, съобщи евродепутатът Мартин Димитров.

От няколко години в Европейския парламент се обсъжда евентуална промяна в директивата за сближаването на акцизните ставки на алкохол и алкохолни напитки. Европейските социалисти искат минималните нива да бъдат повишени с 31%. Ако това бъде прието, налогът за твърдия алкохол у нас ще се вдигне от 4.40 лв. на 6 лева. Следователно 40-те литра домашна ракия, които се произвеждат за лична консумация също се облагат с по-висока ставка – три лева на литър, а не със сегашните 2.20 лева, обясни Мартин Димитров.

Той каза още, че и сегашните ставки са високи за България и провокират сенчестия бизнес, а ако те бъдат повишени сивата икономика у нас ще се удвои. В момента акцизът върху алкохолните напитки е 40% от цената им. Ако Европейският парламент гласува увеличаване на минималните акцизни ставки, цената на алкохола у нас ще се вдигне с 40 на сто, коментира евродепутатът.