Искат по-нисък ДДС на храните
Искат по-нисък ДДС на храните / netinfo

Намаляване на ДДС на хранителните продукти ще доведе до изваждането на производства от сивия сектор, каза председателят на Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия Димитър Зоров, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че когато ДДС бъде намален, повечето фирми производители ще регистрират реално своята продукция, за да могат да продават на добри цени и това ще изкара от сивия сектор множество производства.

По думите му не е вярно твърдението, че диференцираната ставка по ДДС ще доведе до дисбаланс на икономиката. Не е вярно и че тези пари остават в производителите, каза още Зоров. Намаляването на ДДС ще балансира евентуално повишение на цените в сектора и така ще се достигне целта – всички промени да бъдат усетени от обикновените български граждани.

Производителите се оплакаха, че гласа им не се чува и че липсва диалог с държавата. Те обясниха, че миналата година килограм фураж е струвал 35-40 стотинки, докато тази година цената на килограм е 80 стотинки, което изключително увеличава разходите.

Производителите посочиха, че от януари миналата година ДДС върху храните в Чехия е 9 на сто, а на млечните продукти и суровото месо – едва 5 процента. В Литва млечните продукти и прясното месо също се облагат с 5 на сто.