Искат ограничен достъп до европари за фирми-нарушители на трудовите закони
Искат ограничен достъп до европари за фирми-нарушители на трудовите закони / netinfo
Фирми, които не спазват трудовото законодателство, да влизат в специален списък и да нямат право на достъп до средства от еврофондовете. Това предложи социалният министър Емилия Масларова по време на днешната внезапна проверка на случайно подбрани работни места в София. В резултат на проверката главните инспектори затвориха строителен обект в столичния квартал “Манастирски ливади”. Елена Бейкова с още информация.

Според министър Масларова списъкът трябва да обхване недобросъвестни работодатели, които няма да участват в разпределянето на европейските средства за квалификация на служителите си.

„Той казва аз ще обуча 40 зидари и затова ние му даваме безвъзмездна финансова помощ. Същият този човек обаче не осигурява хората на нормална заплата, работят без трудов договор, без предпазни средства”, даде пример министър Масларова, обясни защо позицията е справедлива.

Социалното министерство ще започне да проверява работещите по трудово правоотношение цивилни служители във всички военни обекти у нас, обясни Румяна Михайлова, главен секретар на Главната инспекция по труда. Ще проверяваме не само трудовите договори, а всичко, което е уредено в това трудово правоотношение, а то е свързано с работното време и със заплащането и на първо време, разбира се, с безопасността, която е осигурена по това трудово правоотношение на работниците и служителите, каза Михайлова.

В Челопечене не е правена такава проверка, но в такива обекти проверки са правени и във всички териториални инспекции по труда, каза още Михайлова.