Искат да се промени ценообразуването в енергетиката
Искат да се промени ценообразуването в енергетиката / netinfo

Спешно изготвяне на стратегия за ценообразуването в енергетиката с участието на бизнеса и социалните партньори. Това е записано в проект на декларация, гласуван на днешния консултативен съвет, който беше организиран от синдикатите по повод исканото увеличение на цените на водата и природния газ.

За промени в начина на определяне на цените на енергията се обявиха представители на работодателските организации и синдикатите. Подобни повишения на цените трябва да се обявяват от 6 до 12 месеца предварително, за да може бизнесът и населението да си предвиждат разходите и да може бизнесът да си планира инвестициите на тази основа, каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.

Практиката, по която става повишението на цените в България, няма нищо общо с европейските тенденции, каза още Тебеян и допълни: „В Европа практиката е регулаторният орган да определя единна тарифна цена за всички и този, който успее да си намали производствените разходи, получава допълнителна печалба.”

В декларацията се предлага също изработване на нормативна база за предсрочно освобождаване на отделни членове или на целия състав на ДКЕВР, както и на регламент, по който дружествата, които предоставят публични услуги, да изнасят информация за финансовото си състояние и така да аргументират исканото увеличение на дадена услуга.