Искат борсовите стоки да се търгуват само на официален пазар
Искат борсовите стоки да се търгуват само на официален пазар / netinfo

Сделките по Закона за обществените поръчки с борсови стоки да се извършват приоритетно на стоковата борса. Това предлагат от софийското тържище. Според изпълнителния директор Васил Симов редно би било продажбата на зърно и горива в големи обеми да стават само на официален пазар. Той представи възможностите за електронна търговия на борсата.

Според Симов ако бъдат предприети подобни законодателни мерки, то това ще ограничи корупцията. Логично би било в българското законодателство да се дефинира понятието борсова стока и борсовите стоки да се сключват в големи обеми над 10 тона или над 100 тона единствено и само на борсов пазар. По този начин се удря корупцията и сивата икономика. Който иска да се бори с корупцията и със сивата икономика, използва борсовата търговия; който не иска да се бори със сивата икономика и корупцията, ограничава борсовата търговия.

Най-късно до края на 2008 г. ще бъде въведена електронна платформа, като за момента ръководството на тържището се е спряло на широкоразпространената в Европа Глобал Вижън. От Софийската борса планират търговия и с ток, но това зависи от решението на правителството, каза още Симов. Според него е възможно държавата да предпочете да създаде съвсем нова борса за търговия с електричество.