Искат анализ на държавните замени от 2003 г. насам
Искат анализ на държавните замени от 2003 г. насам / netinfo

Да се направи анализ на държавните замени от 2003 година досега. Това поиска Евдокия Маневa по време на заседанието на Парламентарната комисия по земеделие и гори. Въпреки обещанието, че замените на държавни с частни гори ще се ограничи, виждам, че тази практика остава любим механизъм, допълни Манева.

Замяната на държавните гори се въведе по време на Меглена Плугчиева и Мехмед Дикме, за да обслужва интереси, заяви още Евдокия Манева. Тя твърди, че сега няма воля процедурата да се премахне, въпреки че според председателя на Държавната агенция по горите Стефан Юруков промените в Закона за горите ограничават възможността за замени.

Процедурата сама по себе си не е лошо нещо, опонира Пламен Моллов.По думите му друг е въпросът, че при замяната на държавна земя, тя се използва с користни цели. В много случаи отдаването на държавни гори е полезно, каза още Пламен Моллов и в отговор Манева поиска доказателства за твърденията му.

Данни, представени от Стафан Юруков, сочат, че от 2003 година до 2007 година държавата е предоставила 15000 дка срещу които е получила 42000 дка земи.