Депутатите обмислят да забранят излагането на тютюневи изделия по витрини и стелажи, а предлагането им да става скрито. Целта е да се ограничат продажбите, а оттам и пушенето, съобщава NOVA.

Когато кутиите са пред очите ти, бързо се озовават в ръцете ти, смятат противниците на пушенето. Така шарените витрини примамвали дори и тези, които не са дошли в магазина специално за цигари. А отказът от цигарата ставал по-труден.

Пушачи „обличат” цигарите заради ужасяващите снимки

Затова депутати искат цигарите в магазините да бъдат скрити. Идеята е забрана на излагането на цигари по рафтове и витрини и изобщо видимостта им, обяснява вносителят на идеята проф. Иван Станков, който е депутат от АБВ. По този начин вместо кутия с цигари търговецът ще ни подава списък с марките и цените, от който ще избираме.

Но страстните пушачи няма да се откажат от цигарите, дори те да бъдат скрити. Потвърждават го и търговците. И очакват загуби и трудности в бизнеса.

Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много

Все пак ефект се очаква - поне при младите и начинаещите пушачи. Проф. Станков се позова на статистика, според която всеки 7 на сто от децата до 13-годишна възраст ежедневно употребяват тютюн и тютюневи изделия, а всеки трети българин е пушач.


Източник: nova.bg