И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата
И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата / БГНЕС
И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата
84744
И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата
И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата
  • И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата
  • И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата

През миналата година цените на горивата бяха много над европейските, имам съмнение за картел на пазара. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод проверките на Комисията за защита на конкуренцията.

"Има изравняване спрямо средно европейските страни. Цялата 2015 г. цените в България бяха много над средноевропейските. Не случайно по наша инициатива ще има изцяло нова КЗК. Тази комисия в сегашния състав започна процедурата, но реално тя ще бъде довършена от следващата комисия. Истинското разследване ще бъде правено от следващия състав на комисията. Очаквам до няколко седмици тя да бъде избрана", заяви Димитров в парламента.

КЗК разследва евентуален картел на пазара на горива

"Имахме дело по този повод пред Софийския административен съд. Искаме да разберем кой притежава данъчните складове като капацитети в България. За да разберем, ако има такава концентрация, тя в кои лица се случва. Надявам се да сме били убедителни вчера пред съда и да получим тези данни. Да знаем доколко нашите подозрения за монополизация на нашите складове са верни. Имайки данни от това дело, надявайки се на едно положително развитие, след това ще можем да предложим конкретни мерки в парламента за облекчаване достъпа и засилване на конкуренцията", заяви той. 

"Аз имам съмнения за картел, които многократно съм обяснявал и коментирал. Новото КЗК трябва да бъде решително и да постигне резултати", каза депутатът. Той даде за пример Румъния, където беше разкрит картел и бяха наложени многомилионни санкции. "Това е добрата европейска практика", посочи Димитров.

"Това, което прави в момента Комисията за защита на конкуренцията, е много, много закъсняло", заяви още пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок.

"В крайна сметка целта трябва да  бъде цените в България да бъдат сравними спрямо средноевропейските без данъците. В момента цените в България са над средноевропейските - третите, четвъртите петите най-скъпи в целия Европейски съюз за миналата година. Това е причината ние да твърдим, че е изкривена конкуренцията", коментира още Димитров.

Какви би трябвало да са цените на горивата

Вчера от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че започва разследване за картел срещу седем вериги бензиностанции и процедура срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение.

От регулатора посочиха, че са събрали убедителни доказателства, че големите вериги се договарят помежду си на какви цени да продават горивата.

От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата "Шел", "Ромпетрол", "Еко", "ОМВ", "Петрол", "НИС Петрол" и "Лукойл България".

По отношение на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия.