Какви би трябвало да са цените на горивата
Какви би трябвало да са цените на горивата / Thinkstock/Getty Images

"За да са нормални, цените на горивата трябва да са горе-долу като тези във Варна".

Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пред бТВ.

Той коментира темата заедно с говорителя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гавраилов.

"Цените на горивата в България са третите най-високи от 28-те страни в Европейския съюз и с 10% над средните на пазара", посочи Трайков.

Бензинът и дизелът на цени от 2009 г.

„Изпреварват ни Малта и Дания, без акцизи и ДДС. Електроенергията пък е най-евтината в ЕС и с 40% по-евтина от средното за Съюза и пак имаме претенции към цената", добави той.

"Ако високите разходи за местното производство бяха проблем, както се твърди, то той би трябвало лесно да се реши чрез внос, тъй като местното производство е по-малко от половината от пазара, който се продава в България. Така че явно, по някакви причини, на вноса му се пречи или не е възможен", продължи Трайков.

По думите му трябва да се провери в две посоки - собствеността на акцизните складове, през които трябва да мине горивото, преди да стигне до бензиностанциите, и евентуално - някакви договорки между продавачите на дребно.

"Искам да разсея заблудата, че ако КЗК стигне до заключение, че има картел в този пазар и наложи големи глоби, това незабавно ще повлияе на цените - ще има глоба, която ще влезе в бюджета, но това не означава, че цените ще бъдат повлияни моментално", каза говорителят на КЗК.