/ Thinkstock/Getty Images
Хотелиери по морето искат още по-облекчена процедура за внос на кадри
93957
Хотелиери по морето искат още по-облекчена процедура за внос на кадри
  • Хотелиери по морето искат още по-облекчена процедура за внос на кадри
Хотелиерите по българското Черноморие искат още по-облекчена процедура за внасяне на кадри от трети държави, въпреки влезлите вече в сила промени, които улесняват наемането на работници от чужбина.
 
В ефира на Дарик заместник-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов обясни, че нормативните промени са закъснели за този летен сезон, на фона на готовността за внасяне на 15 хиляди чужденци за работа по морето. Налбантов е подал документи за наемането на работници от Украйна, Молдова, Македония и дори от Тайланд.
 
Държавата облекчава режима за внос на работници, помага на туризма

"Още по-облекчена процедура - отиваш, вземаш и на място - аз бях го предложил преди - да се отварят тези центрове, в които пристигат миграционните служби с ДАНС, с консул, виждат на място каква е обстановката, печатат и оставят хората, които заслужават. Иначе процедурата и така - не съм я проверил лично, очаквам тези дни - е малко тромавичка. Сега при едно одобрение, чакам седем дни, като се забавя два дни, чакам още седем или десет дни, отиват нещата до съответната държава, оттам изчакват още няколко дни и сезонът си заминава", каза Налбантов, като обясни, че у нас сезонът е кратък.
 
На въпрос какво заплащане ще получават тези хора, с уговорката за студенти, той поясни, че според излязла наредба условието е 250 евро минимум за неквалифицирани кадри, като се осигуряват храна и спане.
 
На въпрос докога ще се разчита на студенти, а не на квалифицирани кадри, той посочи, че всичко зависи от правителството и държавата. "Меглена Кунева съкрати бройките от висшите учебни заведения, защото, видите ли, за туризма трябвали прости хора. Не, напротив, за туризма трябват високоинтелигентни хора във всяка една област", каза Налбантов.