Грийнспън предупреди за нарастващ дългов риск в САЩ
Грийнспън предупреди за нарастващ дългов риск в САЩ / снимка: БГНЕС

Бившият централен банкер на САЩ Алън Грийнспън изрази опасенията си за десетилетия на нарастващи домакински и корпоративни дългове в САЩ и заяви, че "не можем да бъдем сигурни" за края на тенденцията, предаде БТА, като се позова на ДПА.

В речта си на есенните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд Грийнспън, който 18 години оглавяваше американската централна банка при управлението на четирима президенти на САЩ, каза, че по-малко се тревожи за търговския дефицит на страната, често определян от анализаторите като основно неравновесие, заплашващо световната икономика.

Бившият централен банкер, чието мнение продължава да се цени много от анализаторите и пазарите, посочи тазгодишния срив на американския високорисков ипотечен пазар като доказателство за опасността от свръхкредитиране.

Домакинствата и бизнесът в САЩ трупат дългове по-бързо отколкото активи, допълни Грийнспън, определяйки нарастването на съотношението на корпоративните дългове за последните 50 години като "доста впечатляващо".

Грийнспън, заяви, че финансовата криза от лятото е била "инцидент, който трябваше да се случи", защото ако "сривът на високорисковия ипотечен пазар не бе послужил като детонатор, нещо друго щеше да доведе до същите последици.

Бившият "оракул" на Уолстрийт прогнозира, между другото, че инвестиционните фондове, създадени от някои държави, за да увеличат натрупаните значителни финансови резерви, наричани "суверенни", миха могли да се провалят. Техните инициатори "имат погрешно виждане за това какво е възможно", ако разчитат да получат приходи, които са сравними с постиганите от частния сектор. "Тези фондове ще преживеят разочарование и в края на краищата ще настъпи провал", отбеляза Грийнспън.