Грийнспън: 50% е рискът от рецесия в САЩ
Грийнспън: 50% е рискът от рецесия в САЩ / снимка: БГНЕС

Около 50 процента е рискът от рецесия в Съединените щати според бившия президент на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Алън Грийнспън, цитиран от Франс прес.

Бившият ръководител на американската централна банка каза това в интервю за телевизионния канал Ей Би Си. АФП отбелязва, че мнението му се следи с особено внимание на финансовите пазари, предаде БТА.

Според Грийнспън важното е да се разбере защо вероятността от рецесия не е 60 или 70 на сто, предвид огромните кредитни проблеми в момента. Той отбеляза, че в момента се съзират първи симптоми на стагфлация.

Алън Грийнспън отбеляза, че сега приключва период от двайсетина години, период на забележителна дезинфлация. Той допусна възможността правителството да инжектира ликвидности, за да успокои кредитната криза и проблемите на пазара на недвижими

имоти. Според него за оздравяването на икономиката е по-добре да се създаде "краткосрочен бюджетен проблем", отколкото да се правят опити за фиксиране на цените на жилищата или лихвите.