Горските искат да им разрешат извършване на стопанска дейност
Горските искат да им разрешат извършване на стопанска дейност / netinfo

Държавата да разреши извършване на стопанска дейност на работещите в горския сектор чрез промяна в Закона за горите. Това е основното искане на синдикатите в отрасъла. Поетапно повишаване на средната работна месечна заплата до 506 лв. на заетите в горското стопанство и плащане на извънреден труд са условията на синдикатите преди насрочената за 4 октомври национална ефективна стачка.

Около 7 млн. лв. ще са необходими, за да се изпълнят първоначалните искания за увеличение на заплатите в горското стопанство с 25 на сто, за да достигнат ниво от 460 лв., обясни Петър Абрашев, председател на горския синдикат към КНСБ. В сектора работят около 7500 души и около 80 процента от тях ще спрат работния процес на 4 октомври, заяви той. Условията на работа на лесничеите според него са унизителни на този етап.

В основата на исканията ни стои въпросът за регламентиране на стопанската дейност на лесовъдните станции, каза Анелия Станчева, председател на горския синдикат към КТ „Подкрепа”. Ако ни бъде разрешено да развиваме стопанска дейност и да имаме възможност да инвестираме, повечето от исканията ни ще бъдат удовлетворени, добави тя. Според нея бюджетът в горския сектор се формира от приходите, които заработват заетите в отрасъла.

Синдикатите настояват и за участие в подготовката на новия закон за горите. Те изискват 100-процентно увеличение на заплатите в момента, в който Държавната агенция по горите стартира дейността си.