/ Thinkstock/Getty Images
От 12 октомври бензиностанциите на територията на всички 28 страни-членки въведоха нови обозначения на горивата.
 
Промяната се налага заради влизането в сила на директива на Европейския парламент за развитието на алтернативни горива. Целта е да бъдат улеснени жителите на ЕС в разпознаването на бензина или дизела, с който зареждат автомобилите си.

От 12 октомври: Бензиностанциите с нови стикери за различните видове горива
 
След нововъведението към октановото число на бензина задължително ще трябва да бъде добавено обозначение за съдържанието на биогориво, обградено с кръг - например с E5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биогориво, с Е10 - 10% и т.н.
 
Така новото име на А-95/Euro 95 ще бъде E5 95. Дизелът също ще получи някое от новите обозначения B7, B10 и XTL - съответно за 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Вместо кръгли обаче пиктограмите вече ще бъдат квадратни.

С нови символи ще бъдат обозначавани и алтернативните горива. Те също ще имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл 45 градуса, в която ще бъдат разположени съкращенията H2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ).
 

netinfo


Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите на територията на Европейския съюз с новите символи ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври т.г. - леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.