Горанов вижда положителен ефект в закриването на митница Свиленград
Горанов вижда положителен ефект в закриването на митница Свиленград / снимка: БГНЕС, архив

Акцията на ГКПП "Капитан Андреево" може да се смята за повод за закриване на митница "Свиленград", но причината е структурни промени, които ще доведат до по-добро управление на агенция "Митници". Това е стара идея, която мислехме до осъществим от януари догодина, но пък имахме повод да избързаме с тази идея. Това каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав
Горанов.

Финансовото министерство иска закриване на Митница Свиленград?

Предлаганите промени в правилника на агенция "Митници", бяха публикувани вчера на сайта за обществени консултации. Предложението е свързано с необходимостта от оптимизиране работата на Агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики, пише в мотивите на предложението.

Част от хората в митница "Свиленград" ще бъдат използвани в Централното митническо управление. Там ще се създаде звено, което да управлява резултатите от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на място, каза Горанов.

Обвинения за 22 митничари, събирали такса "спокойствие"

По думите му това е антикорупционна мярка. Оптимизацията ще позволи да се подобри организацията на работата на агенция "Митници". Това, което ще се спести от административен персонал, около 40 души, ще се насочи към мобилни групи и други звена, каза министърът. "Не е тайна, че органите по приходите са подложени на тежък корупционен натиск. Имали сме сигнали, че има нерагламентирани практики. Не мислете, че това което се е случвало там е без участието и съдействието на органите на МФ", каза Горанов в отговор на въпрос дали е имало сигнали от страна на митничарите за нарушения на ГКПП "Капитан Андреево".