Финансовото министерство иска закриване на Митница Свиленград?
Финансовото министерство иска закриване на Митница Свиленград? / Darik News, архив

Най-голямото митническо сухопътно звено в страната - това в Свиленград, да спре да съществува от догодина, е записано в проект на Министерството на финансите, обнародван днес на официалния му сайт. Предложението е част от проекта за Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенция „Митници“. Според записаното Митница Свиленград трябва да прекрати съществуването си от средата на януари, а звената й да преминат към една от двете митници - в Бургас или Пловдив.

Предложението добива гласност броени дни след като на ГКПП Капитан Андреево антикорупционна акция прибра 14 митнически служители, обвинени, че са взимали рушвети от шофьорите на камиони, коли и автобуси, за да не ги подложат на щателна проверка. Други 8 митничари, на които беше повдигнато обвинение, бяха освободени под парична гаранция.

Мотивът за предложеното закриване е борба с корупцията. Предстои публично обсъждане до края на годината. Подобно предложение не се коментира за първи път.  След голяма акция през 2012 година, при която също в корупция бяха уличени свиленградски митничари, Ваньо Танов заплаши, че митницата ще бъде закрита.

 

Свиленградския митнически сектор дори мина тест за лоялност. Сред 270-те служители малко под половината попаднаха в графа „контрапродуктивни" и признаха, че не са били съвсем лоялни в работата си. Въпреки това заканата за закриване на свиленградската митница тогава не се състоя.