Годишната винетка поскъпва до 100 лева

Годишната винетка поскъпва до 100 лева
Годишната винетка поскъпва до 100 лева / netinfo

Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до под 100 лева. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в „Седмицата" на Дарик. Той обясни, че има дебат за увеличение на цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева. По повод появилата се информация по-рано тази седмица за скок до 145 лева, финансовият министър обясни, че вероятно пътната агенция и МРРБ ще предложат увеличение до 100 лева.

Депутат: Винетките за колите да не поскъпват, има резерви

Министърът посочи, че дебат за цената на винетката трябва да има и ще има. Има гъвкавост в бюджета в зависимост от различните решения за цената на стикера, каза министърът в отговор на въпрос дали се предвиждат повече пари в бюджета заради увеличена цена на винетката.

„В него (бюджета - бел. ред.) изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лева", увери Горанов. Вариантът, който вероятно ще бъде предложен от страна на пътната агенция и респективно от страна на регионалното министерство е под 100 лева.

Трябва ли да поскъпнат винетките?

Цената на винетката на е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи, каза министърът. „Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", каза министърът.

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е; да свикнем, че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.