Депутат: Винетките за колите да не поскъпват, има резерви
Депутат: Винетките за колите да не поскъпват, има резерви / снимка: БГНЕС, архив

Цената на винетките за леки автомобили не трябва да се повишава смята социалистът от транспортната комисия Георги Свиленски. По думите му в настоящата икономическа ситуация не е приемлив нито един от вариантите за по-скъпа винетка. А те са от 67 лева годишният стикер да стане 97, 120 или 145 лева. Според Свиленски обаче е нормално и трябва да има увеличение на таксите за товарни автомобили.

Правителството обсъжда от 2016 година да има драстично по-високи цени на винетките за леките автомобили, като идеята е с по-големите приходи да се правят повече ремонти по пътищата на страната. Според Георги Свиленски обаче по-скъпите винетки не са решение.

„Считам, че в бюджета има достатъчно резерви, които да компенсират този недостиг и не е необходимо в момента да се вдигат цените на винетките, тъй като това ще натовари българските граждани. Мисля, че в момента не е приемливо каквото и да е повишение. При положение че толкова години тази цена не беше повишавана, явно е имало възможност да се поддържат пътищата", каза Свиленски.

Що се отнася до тежкотоварния транспорт, Свиленски е категоричен, че там трябва да има по-високи цени за използване на пътната мрежа, тъй като в момента автомобилният транспорт е привилегирован в сравнение с железопътния.

„Там трябва да се върви към изравняване и към равнопоставеност на двата вида транспорт - железопътен и автомобилен, и в тази посока, ако нивата тук се предлагат с ограничение на цената за винетките за товарните автомобили е равнопоставена с тази на жп транспорта, мисля, че няма да има проблеми", каза той. И допълни, че трябва да се създадат еднакви условия както за железопътния, така и за автомобилния транспорт.

Георги Свиленски уточни, че до момента в парламента не е постъпвало предложение за поскъпване на винетките, но когато това се случи, със сигурност ще бъде подложено на сериозни дебати и няма да бъде подкрепено от социалистите.