Г7 инжектират капитал във финансовите институции
Г7 инжектират капитал във финансовите институции / снимка: БГНЕС

Страните от Г7 се ангажираха по време на приключилото съвещание в министерството на финансите на САЩ да предприемат необходимите действия за връщане на икономическия растеж и по-конкретно да продължат да "инжектират капитал във финансовите институции". Това се казва в заключително комюнике от срещата на министрите на финансите и управителите на централни банки на седемте най-развити индустриални страни.

Участниците в съвещанието посочиха, че ще продължават да следят стриктно пазара за обмен на валута, да си сътрудничат, за да избегнат нови резки движения, които могат да имат последици, за които да се съжалява върху икономическата и финансова стабилност. Г7 подчерта волята си да продължи с изпълнение на ангажиментите, поети от Г20 в Лондон и да направи всичко за стимулиране на световната икономика.

Международният валутен фонд (МВФ) има право, подчертавайки, че е наложително правителствата да се намесят, за да възстановят "здравето" на финансовия сектор, заяви американският финансов министър Тимъти Гейтнър на пресконференция след съвещанието на Г7. МВФ повтори за пореден път в четвъртък, че стимулирането на световната икономика няма да се осъществи без възстановяване на балансите на финансовите институции. Гейтнър подчерта от своя страна значението на ангажимента да се утроят ресурсите на фонда, който бе поет в началото на месеца и потвърден в петък. "Много важно е да бъдем на висотата на тези ангажименти", подчерта финансовият министър на САЩ.

Той очерта окуражителна картина на икономическата дейност и на състоянието на финансовите пазари. "Ние виждаме някои окуражителни признаци. Благодарение на мерките, които се взимат и на стартираните програми, ние виждаме рисковите активи отстъпват и разликите в лихвените проценти да намаляват, както и някои подобрения на финансовите пазари", каза той. "Условията на някои пазари започват да показват скромно подобрение", допълни той.

В Г7 влизат Германия, Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Япония.