/ ThinkStock/Getty Images
Фалшиви имейли от ЧЕЗ разпространяват вирус
100342
Фалшиви имейли от ЧЕЗ разпространяват вирус
  • Фалшиви имейли от ЧЕЗ разпространяват вирус
"ЧЕЗ Електро България" АД уведомява своите клиенти, че днес е установен опит от страна на външни лица да заблудят клиенти на дружеството с имейли, наподобяващи тези, които потребителите получават за електронна фактура. Това съобщиха от дружеството.

Областен управител сигнализира за негов фалшив профил във Фейсбук 

Фалшивият имейл изглежда почти идентично на съобщенията, изпращани от ЧЕЗ Електро България, но съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, който представлява вирус, уточниха от ЧЕЗ. От дружеството помолиха клиентите си да не кликват върху линка "тук", да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението.
 
От ЧЕЗ информират, че електронните фактури на ЧЕЗ Електро България се изпращат само в .pdf формат. Достъпът до електронния архив с фактури на сайта на Дружеството www.cez.bg е напълно защитен и функционира нормално. Всички клиенти на дружеството могат да изтеглят безопасно електронните си фактури оттам.

Условна присъда за Спас от Кочериново, продавал самолетни билети с фалшив профил
 
Екипът по киберсигурност на ЧЕЗ е установил източника на атаката и е предприел мерки за блокирането му. "ЧЕЗ Електро България" АД уверява своите клиенти, че не е имало достъп до техни лични данни и такива не са били копирани от сървърите на дружеството.