Евродепутатите искат разяснения от ЕЦБ
Евродепутатите искат разяснения от ЕЦБ / netinfo

Членовете на Европейския парламент приеха резолюция, с която изразиха сериозното си притеснение относно "климата на влошаващото се зачитане на защитата на данните и личната неприкосновеност", резултат от мерките наложени от САЩ във връзка с борбата срещу тероризма.

Поводът за резолюцията е искането на американското правителство да получи данни за международни банкови преводи от базираното в Белгия общество за световни междубанкови финансови телекомуникации SWIFT.

Членовете на ЕП питат Европейската централна банка дали знае за съществуването на тайно споразумение между SWIFT и американското правителство. Според членовете на Европейския парламент получаването на достъп от американското правителство до финансови лични данни на европейски граждани е нарушение на европейското право.

С достъпа до данните управлявани от SWIFT може да се получи информация не само до преводи, свързани с незаконни дейности, но и до информация за икономическите дейности на лицата и това може да доведе до широк обхват от икономически шпионаж, се казва в предложението за резолюция. Подчертава се, че достъпът на трети страни до лични данни е обект на националното и европейско законодателство и за всяко прехвърляне на данни трябва да се получи разрешение от съответните съдебни власти. ЕП изразява "голямото си разочарование от нежеланието на Съвета" да подобри настоящето законодателство за защитата на данните в областта на обществената сигурност, организираната престъпност, полицейското и съдебно сътрудничество и изразява неодобрението си от всякакви тайни операции на територията на ЕС, които засягат неприкосновеността на европейските граждани.