Енергийният министър не вижда основания за поскъпване на тока
Енергийният министър не вижда основания за поскъпване на тока / снимка: БГНЕС

Няма основания за повишаване на цената на тока от 1 юли, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Тя допълни, че НЕК и Електроенергийният системен оператор са внесли заявления, в които няма искане за по-висока цена на електроенергията.

„Не бих казала, че изборите имат общо с цената на тока, години на ред го виждахме това, но сега не се прави. Дружествата трябва да докажат нуждата от покачване цената на тока" каза Петкова.

Според нея са налице условия цената на тока да бъде задържана на настоящото ниво. НЕК и ЕСО са подали заявления, съгласно които не се иска увеличение на тока, но последната дума има Комисията за енергийно и водно регулиране, каза Петкова.

Няма да има драстичен скок на цените на тока от 1 юли

Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов също заяви, че според него няма основание за поскъпване на тока.

Дончев: Необосновано е искането за поскъпване на тока

Вицепремиерът с ресор икономическа политика и управление на еврофондовете Томислав Дончев също заяви, че не вижда основания токът да поскъпва.

Преди дни беше съобщено, че електроразпределителните дружества и топлофикациите искат шоково поскъпване на тока и парното от 1 юли.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

Според изнесените данни от заявленията, подадени от дружествата в Комисията за енергийно и водно регулиране, от ЧЕЗ и "Енерго Про" са поискали поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли. От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от Енерго Про - за 2.6-процентно увеличение.