ЕНЕЛ ще инвесира милиони евро в Гърция
ЕНЕЛ ще инвесира милиони евро в Гърция / netinfo

Италианският електрически гигант ЕНЕЛ, собственик на старозагорската ТЕЦ „Марица Изток“ III, ще инвестира между половин и един милиард евро в Гърция. Става въпрос за периода от 2007 до 2011 година, съобщиха италианските медии, цитирайки думите на изпълнителния директор на ЕНЕЛ Фулвио Конти.

Той е в Гърция, където компанията му участва в търг за реализирането на електрическа централа с комбиниран цикъл на работа в Ливадиа, съобщи "ПронтоСофия".

„Чрез ЕНЕЛ-КО, джойнт-венчър между ЕНЕЛ (75 %) и Prometheus Gas (25%), oбмисляме и други възможности за участие в търгове. Става въпрос за изграждането на две централи за общо 800 мегавата, както и за разпределянето на земен газ в Атина“, каза Конти.

Според него пазарът в Югоизточна Европа е интересен, защото регистрира ниво на растеж, по-високо от това на Запад. Освен това, той предлага възможности за по-големи инвестиции - най-вече в производството на енергия от възобновяеми източници и от въглища, както и в ядрения сектор.

„Растежът на тази зона е важна част от стратегията за експанзия в Европа на ЕНЕЛ“, допълни Конти.

Според него 80 на сто от инсталираните мощности в електрическия сектор в региона са концентрирани в Гърция, България, Румъния и Сърбия.

„Този пазар се характеризира с добри връзки, но се нуждае от инвестиции за 7-8 милиарда евро, за да се увеличи капацитетът на производство с още 9500 мегавата до 2010“, каза Конти.