/ iStock/Getty Images
Регистриран е шестгодишен рекодр и ръст от 11 на сто в електропотреблението на страната
Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система, съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.

Регистриран е ръст от 11 на сто в електропотреблението на страната, сравнено с дните между 19 и 25 юли.

На 29 юли товарът на електроенергийната система в 14.00 часа е достигнал стойности от 5123 MW. Това е 6-годишен рекорд, надвишаващ регистрирания на 30 юли 2015 година товар от 5070 MW в пиковия следобеден час. В часовете между 13 и 20 часа на 29 юли товарът на електропреносната мрежа остана на нива от над 5000 MW. Електропотреблението (без помпи в ПАВЕЦ) в деня от поредицата с рекордно високи температури беше 106 990 MWh. Това е ръст от 11 процента спрямо предходната седмица.

Рекордното електропотребление се осигурява основно от генерацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ, допълват от ЕСО.
Въпреки текущата ремонтна програма при генериращите мощности, електроенергийната система работи нормално и разполага с достатъчно резервни мощности, за да посрещне безпроблемно повишеното електропотребление в страната в резултат на екстремно високите температури.

Прогнозата за следващите дни, когато температурите ще запазят високите си стойности, е товарът в електропреносната мрежа в пиковите следобедни часове да се движи около 4700 MW през почивните дни и около 5000 MW през работните дни, посочват още от ЕСО.