Еколози искат ЕК да разгледа тръжните процедури за АЕЦ Белене
Еколози искат ЕК да разгледа тръжните процедури за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Група от 18 български и 2 международни организации изпратиха писмо до европейския комисар по въпросите на конкуренцията Нели Крус с настояване да се разследват тръжните процедури за строителството на АЕЦ „Белене” и да се проучи процесът за определяне на подизпълнителите на проекта.

Основен аргумент срещу изграждането на централата е фактът, че площадката се намира в земетръсна зона. Това заяви директорът на Института за зелена политика Петко Ковачев. Той допълни, че строежът на АЕЦ „Белене” носи със себе си други екологични и икономически проблеми, и предпоставки за корупция.

Настояването на гражданските организации идва седмица, след като премиерът Станишев и министърът на икономиката Петър Димитров официално дадоха старт на строителството на площадката на АЕЦ „Белене”.

Петко Ковачев беше категоричен, че липсата на оценка за въздействието на околната среда и лиценз за техническия проект на централата е недопустима. Все още не е осигурено и финансиране, добави Ян Хаверкамп енергиен експерт на „Грийнпийс” за Европа. Като избира пътя на ядрената енергетика българската икономика ще се изправи пред огромен финансов риск и несигурност дали изобщо ще се произвежда електричество в Белене, заяви още Хаверкамп.

По-рано представители на екоорганизациите протестираха пред сградата на Министерски съвет. Те връчиха и символичен подарък за премиера Станишев – механизиран счупен багер-играчка, с който пожелават строежът на централата да не бъде завършен. Подаръкът беше приет от служители на кабинета.