ЕК поиска да спрем плащанията по още мерки от САПАРД
ЕК поиска да спрем плащанията по още мерки от САПАРД / netinfo
Европейската комисия препоръчва на България да спре плащанията по нови две мерки от програмата САПАРД, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. В писмото на генерална дирекция „Земеделие” е обяснено, че заради установени нередности по изпълнението на мерките „Развитие и диверсификация на икономическата дейност в селското стопанство” и „Инвестиции в земеделските стопанства” държавата трябва да спре плащанията до решаването на проблемите.

До понеделник експертна група ще изготви план за действие с конкретни мерки за решаване на проблемните случаи по двете мерки и ще го представи в Брюксел, обясни министърът на земеделието Валери Цветанов. Всички тези случаи са описани поименно и ясно са диференцирани и от ОЛАФ, и от Комисията и в конкретен диалог с екипа на ОЛАФ и експертите всеки от тези проекти ще бъде разгледан подробно и ясно, обясни министър Цветанов.

По думите на Валери Цветанов конкретните слабости и сумите, които ще бъдат спрени по мерките на САПАРД, ще станат ясни в понеделник. Министърът обеща структурен и функционален анализ и на Разплащателната агенция. Трябва да бъде ясно посочено какви са грешките и какви мерки ще бъдат взети за това. Тези мерки ще бъдат взети незабавно, заяви Валери Цветанов.

С реализацията на плана за действие забраната за плащания ще бъде вдигната.