ЕК подготвя директива за намаляване на таксите за роуминг
ЕК подготвя директива за намаляване на таксите за роуминг / netinfo

Европейската комисия подготвя директива за съществено намаляване на таксите на мобилните оператори, събирани за услугата роуминг, които се удържат при ползване на мобилни телекомуникации в друга страна. Тя очаква Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз да й поискат скоро такъв документ. Според Комисията директивата може да бъде одобрена до лятото на 2007 година.

В ЕС близо 80 на сто от гражданите ползват мобилни телефони. Над 70 на сто от анкетираните са се изказали за намаляване на таксите за роуминга. Според различни данни тези такси са средно четири пъти по-високи от таксите, събирани при националните разговори. Това сочат резултатите от проучване на социологическата служба на ЕС „Евробарометър”, което обхваща 24 575 граждани на съюза, което се смята за представително за ЕС.

Притеснени от размера на роуминг таксите, гражданите на ЕС силно намаляват ползването на мобилни телефони при пътувания в чужбина, отбелязват експерти. Над 80 на сто звънят много по-малко по мобилни телефони, а 15 на сто направо си изключват телефоните.

В същото време 59 на сто смятат, че ще ползват повече мобилните комуникации, ако таксите за роуминг бъдат намалени.

Ако проектодирективата на Европейската комисия бъде одобрена, то потребителите ще спестят значителни средства, а приходите на мобилните оператори, които сега печелят около 8,5 млрд. евро годишно от такси за роуминг, ще намалеят. Според Европейската комисия обаче това намаляване ще бъде в много голяма степен компенсирано от увеличения мобилния трафик при пътувания на граждани на ЕС.