ЕК опроверга информацията за нови предложения за Гърция
ЕК опроверга информацията за нови предложения за Гърция / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия няма да прави нови предложения на Гърция от името на международните кредитори на Атина. Това заяви официалният представител на ЕК Мина Андреева.

"Нови предложения няма", каза тя по повод на изявлението на еврокомисарят по финансови въпроси Пиер Московиси, който по-рано днес съобщи, че ЕК ще излезе с нови предложения за Гърция днес.

Еврокомисар Московиси: Още има място за преговори между кредиторите и Гърция

"Място за преговори между кредиторите и Гърция все още има", подчерта Московиси. Днес Юнкер ще даде пресконференция за ситуацията с Гърция в Брюксел. "Юнкер ще отбележи бъдещата посока на движение и аз се надявам, че всички ще следват пътя на компромиса", заяви еврокомисарят.

"Ние трябва да продължим да обсъждаме," настоя Московиси, като подчерта, че за изпълнителната власт на ЕС, "вратата винаги е отворена за преговори."

Гръцките банки затварят за седмица

В Гърция е обявена банкова ваканция, а банкоматите пускат по 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. Пред машините за теглене на пари се извиха опашки вчера, а централната банка обяви, че полага огромни усилия, за да смогне да ги зарежда.

Западната преса: Ако гърците гласуват с "да" на референдума, това ще е политическа смърт за Ципрас

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни. Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите.

Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с „Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска.