Еднодневните договори да се сключват до 14 дни
Еднодневните договори да се сключват до 14 дни / БГНЕС архив

Не в деня на наемане, а до 14 дни след него да се сключват еднодневните трудови договори на сезонните работници.

Това облекчение обсъдиха със земеделци от Пазарджишка област председателят на Народен съюз Румен Йончев, депутатът Борислав Иглев и общинският съветник на партията Чавдар Чавдаров.

По думите на Йончев това е най-лесно изпълнимият изход от парадоксалната ситуация, в която са производителите при наемане на хора за ден. Розоберът, например, изисква работата на полето да започне от 4 сутринта, а за да спазят закона, работодателите трябва да сключват договори от 2 през нощта.

Предлаганата промяна е в чл. 114а от Кодекса на труда. Идеята на „Народен съюз" е в него да се създаде нова алинея - 5 - „Трудовият договор може да се сключи в 14-дневен срок от полагането на труд по ал 1".

Смята се, че така ще бъдат облекчени земеделските стопани и ще се намали тежестта на административната процедура. Проектът вече е внесен в комисия, след като е получил подкрепата на народни представители и от други партии.

Безработни дават фалшиви данни за еднократни договори

Йончев прие трите основни забележки на селскостопанските производители.

Една от препоръките им е в кампания да се водят прошнуровани и прономеровани дневници вместо договори, а на края на сезона да се отчитат пред институциите наведнъж.

Земеделците не са съгласни и със задължението да плащат пълния размер на осигуровките за работниците - всички останали работодатели плащат 60 процента, останалото е за сметка на наетите. Стопаните настояха още да бъде въведена опция за почасови договори, а не задължително да са за пълен работен ден.

Срещата не отказа земеделците от намеренията им да продължат протестите си. След като преди дни направиха митинг в София, но не постигнаха очакваните резултати, те се заканиха скоро да блокират ключови пътища и магистрала "Тракия".