Безработни дават фалшиви данни за еднократни договори
Безработни дават фалшиви данни за еднократни договори / БГНЕС, архив

Поради непознаване на спецификата на еднодневните трудови договори безработни са давали некоректни данни с имена и ЕГН.

Това каза изпълнителният директор на Главната инспекция по труда /ГИТ/ Румяна Михайлова, която представи анализ за действието на еднодневните трудови договори по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

72 000 сключили еднодневни трудови договори

Според Михайлова причината е, че хората се опасяват, че ще бъдат лишени от социални помощи и обезщетения при безработица. Селскостопанските производители изпитват трудност да убедят работниците да подпишат договори.

Според статистиката има 81 хиляди образци на еднодневни трудови договори, малко над 10 процента са върнати. Най-много от новия тип договори има в Пловдив, Стара Загора, Търговище, а най-малко в София.

Безработни работят с фалшиви ЕГН-та

Румяна Михайлова съобщи, че предстои ГИТ да осъществи проект по ОП РЧР за информационен продукт за автоматично изготвяне на еднодневните договори. Чрез проекта ще отпадне необходимостта работодателите да получават бланки и да регистрират еднодневни трудови договори в офисите на ГИТ, заявяването и регистрирането ще е онлайн, като ще има възможност да се прави и извън работното време на администрацията. И през тази година ще продължат мотивационните кампании сред земеделските производители.

Стана ясно, че 800 хиляди са наети без договор при прибиране на реколтата и само един процент са с договори, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

източник: БТА