Държавната и общинска собственост да се застрахова срещу бедствия, настоя Румен Янчев
Държавната и общинска собственост да се застрахова срещу бедствия, настоя Румен Янчев / netinfo

Държавната и общинска собственост задължително да бъде застрахована срещу природни бедствия и по-специално земетресения. За това настоя пред Дарик изпълнителният директор на застрахователното дружество „Булстрад" Румен Янчев. По думите му трябва да се помисли за застрахователен пул, като първоначално се работи за цялостно застраховане на държавното и общинско имущество. За това обаче трябва да бъдат определени пари от републиканския бюджет. След това ще се направи презастраховане в голяма европейска компания, която да може да поеме голяма част от плащанията, ако се стигне до бедствие.

„Учудваме се, че общинска собственост няма застраховка. Ами първо трябва да се види такива средства в бюджета на тези общини предвидени ли са, те част ли са от републиканския бюджет или не са, защото когато се дойде до момента държавата да покрива всичките загуби, тя има специализиран фонд от 50-80 млн., но това не може да покрие всичките земетресения и глупави наводнения, които се случват, където определено грешката е човешка, а не толкова на природата", каза Янчев.

По думите му, ако се намери разумната формула, по която и хората, и държавата да участват, за да се направи такъв пул, защото някой трябва да седне и да сметне каква е експозицията в даден район като Перник, Стражица, или Северното Черноморие, София, Кресненското дефиле при едно силно земетресение имущество на каква стойност би било засегнато и повредено. „Защото с тези пари, които ще се съберат, след това идеята е да се купи съответното презастрахователно покритие някъде на известните ни пазари - Лондон, Германия, Швейцария или където и да е другаде, и ако се случи нещо такова, възстановяването на загубите да идва от чужди застрахователи, да не се харчи наш национален доход, а чужд, но преди това и ние ще сме платили нещо", коментира изпълнителният директор на „Булстрад".

Той е категоричен, че по този начин държавата може да си спести значителен обем харчове.