Дунав мост 3“ ще се строи между Зимниче и Свищов, а първите копки се очакват до десетина дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Дубровник. Той е там на икономическия форум „16+1”, който събира Китай със страните от централна и източна Европа, посочва NOVA.
 
Транспортът и връзките на Балканите бяха от темите, обсъдени с Китай. На осмата си година форумът „16+1” е станал толкова полезен за европейския и азиатския бизнес, че днес реши да се разшири. Оттук нататък в срещите между Централна и Източна Европа и Китай ще участва и Гърция. Така числото, замислено да води към инвестиции, става „17+1”. Повече от 1 000 души от всички делегации са в Дубровник, за да уговарят бъдещи бизнес проекти.
 
От Китай и съседите България получи задача - София да помага за по-добрия бизнес между Азия и Европа. Работата ще вършат на наша земя – експерти. Ще се наричат „Глобален център за партньорство”.
 
„Това е мозъчният тръст на тази инициатива „17+1”, коментира Бойко Борисов.

Премиерът участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

Бойко Борисов в Дубровник
БГНЕС

„Този своеобразен „тинк-танк”, този мозъчен тръст, ще има ролята на консултант – да помогне на китайския бизнес да разбира по-добре европейците и на европейския бизнес да разбира по-добре правната рамка и правилата на Китай”, заяви председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.
 

И докато политиците договаряха евро-азиатското инвестиционно бъдеще, бизнесът сложи реалността на масата.
 

На различни езици, с по един преводач от китайски на всяко бюро, имаше разговори за милиарди долари. В Дубровник България е с десетина фирми – от селското стопанство, транспорта, телекомуникациите, старт-ъп компании.
 
Софтуерната компания на Васил Рабухчиев е дошла за среща със света на технологиите. Занимава се с изкуствен интелект и вижда в Китай партньор, който си струва. „С колегите разговаряме за продукти, които те разработват в сферата на роботиката. Все още не знаем дали искаме да продадем на тях или да получим нещо от тях”, коментира Васил Рабухчиев, финансов директор на софтуерна компания.

Борисов: С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост и характер

Бойко Борисов в Дубровник
БГНЕС

За България от китайско-европейския форум имаше и конкретен договор: за изграждането на „Пристанище Логистичен център – Варна“. Замислено е през него да се изнася зърно, химически продукти и други стоки.
 
Конкретика имаше и за Гърция. Тя официално стана част от групата на китайските партньори. „Един от най-великите изследователи е Марко Поло, роден на остров, близо до Дубровник - много подходящо е срещата да е тук. Но тя ще е паметна и заради още нещо - ставаме „17+1”, заедно с Алексис Ципрас”, заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович.
 
Следващата среща на вече осемнайсетината лидери ще е догодина в Китай.
nova.bg