Договорът за магистрала „Тракия” вече е в сила
Договорът за магистрала „Тракия” вече е в сила / netinfo

От днес е в сила концесионният договор за автомагистрала „Тракия”, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Асен Гагаузов, изпълнителният директор на ”Техноекспортстрой” ЕАД Емил Коцев и Едуардо Коимбра, представител на португалската компания MSF подписаха второто допълнително споразумение към концесионния договор за „Тракия”.

На 20 декември миналата година правителството реши концесионният договор, сключен на 29 март 2005 г., да влезе в сила от датата на подписването на второто допълнително споразумение. Така се изпълнява препоръката на ЕВРОСТАТ за разпределение на рисковете между страните по договора за предоставянето на концесия на републиканския път Калотина-Бургас.

С второто допълнително споразумение се осигурява и по-голяма правна сигурност на държавата, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С това споразумение срокът, предвиден за осигуряване на финансиране от страна на концесионера, се увеличава от 90 на 120 дни, съобщават от МРРБ. В срок от 36 месеца трасето, което предстои да се изгражда, трябва да бъде завършено. На 29 март 2007 година правителството утвърди първото допълнително споразумение към договора за автомагистрала “Тракия”, с което концесионерът се ангажира да изпълни условията, поставени от държавата. Сред тях са отпадане на държавната гаранция, поемане изцяло на строителния риск, първоначално договорената цена да остане непроменена.