До 20 тераватчаса ще е недостигът на електроенергия в региона
До 20 тераватчаса ще е недостигът на електроенергия в региона / netinfo

45,7 тераватчаса е произведеното количество електроенергия в България през 2006 година. От тях между 40 и 45% са от АЕЦ „Козлодуй”. Това обяви изпълнителният директор на Централното диспечерско управление на Националната електрическа компания Митьо Христозов по време на конференцията „Енергийни потоци в регионален и европейски аспект”.

По данни на управлението от 2000 до 2006 година страната ни е изнесла 40 милиарда киловатчаса, като 90% от това количество е произведено от 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Очаква се потреблението на електроенергия у нас да се увеличава с 2,4 - 2,9% годишно, обяви Христозов.

Общо за деветте държави от региона консумацията на електричество през 2007 година ще се увеличи с 2,5%, при положение че България вече е затворила реактори 3 и 4 на „Козлодуй”, с което производството е спаднало с около 6%.

Отделно сухата зима ще доведе до спад и на производството на ток от ВЕЦ. Това ще доведе до недостиг от 15-20 тераватчаса електроенергия, което представлява между 6,5 и 8,5% от необходимото количество на Балканите. За разлика от България, която няма да изнася ток тази година, Румъния ще увеличи износа, допълни Митьо Христозов.