Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев смята, че не трябва да има отсрочка за цените на тока и новите трябва да влязат в сила от средата на годината, когато започва новият регулаторен период. „Шок няма, не трябва да има и отлагане", категоричен бе бившият енергиен министър пред Нова телевизия.

Той отговори на индустриалците, които се притесняват, че поскъпването на тока за тях ще е с 20%, а това ще доведе и до увеличаване цените на всички стоки и услуги. „Увеличението за бизнеса не е 20%. В проценти то е по-малко от 10%, може би 8-9%", пресметна Делян Добрев.

По думите му големите консуматори не плащат половината от компонентите. Още февруари е направена промяна в закона, която гласи, че индустрията е освободена от тази тежест.

„Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговаря на критериите за държавна помощ, ще получи 85% отстъпка от зелената компонента", обясни Делян Добрев.

Това по думите му означава, че ако една малка фурна използва над 10 гигаватчаса, тя може да влезе в условията за помощ и да получи отстъпка.

Добрев не е съгласен също и с твърдението, че малкият и среден бизнес, който ползва по-малко енергия, ще загине. Той прогнозира, че цената на електроенергията за големите консуматори ще се увеличи само с 1-2%. А тези, които консумират под 10 гигавата ток, ще плащат с 8-9 процента повече.

Борисов иска отсрочка за цените на тока

Вчера премиерът Бойко Борисов сподели своите опасения по повод новите цени на тока в разгара на лятото и препоръча задочно на Комисията за енергийно и водно регулиране месец отсрочка за влизането им в сила.

Шефът на КЕВР видя основания за отсрочка за цените на тока

Председателят на регулатора Иван Иванов видя основания за отлагане в две посоки, като се позова на предоговарянето с американските ТЕЦ-ове и на очакваните наредби в сектора, едната от които касае изкупуването на тока от когенерациите.

Източник: Novanews.bg