Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много
Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много / БГНЕС, архив
Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много
91309
Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много
  • Цигарите поскъпват, най-евтините - най-много

От Нова година цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки. Това реши парламентът след като прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според сегашния акцизен календар най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат повече.

Министерството на финансите
обаче връща старите ставки от 2014 г., според които всички цигари трябва равномерно да поскъпват до 2018-а. Така по-евтините цигари ще поскъпнат повече.

Цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки от догодина (ВИДЕО)

С приетите окончателно промени средният ценови клас цигари ще поскъпне с около 15 стотинки, а по-скъпите с около 10 стотинки. Така с новата методика, ако сега кутия цигари, струва 4,90 лева, от 1 януари догодина ще струва 5,05 лева. Луксозните цигари, които струват 6,50 лева ще поскъпнат до 6,60 лева.

Все още не е ясно с колко, но се очаква най-голямото поскъпване да бъде при евтините цигари. Причината за увеличението е за да може българският пазар да достигне минималните нива на акцизите в страните от Европейския съюз.

Още при обсъждането на предложението финансовият министър Владислав Горанов обясни защо се връща старият акзицен календар:

"Анализите от прилагането на променената структура на акциза показа агресивно пазарно поведение от страна на някои търговци, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Имах среща с търговците, като почти 90% от тях се обединиха около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър. Реагираме гъвкаво на това, което е най-добре за пазара".