Цигарите с нови цени. Поскъпването беше гласувано от парламента в пакет с още данъчни промени. Поскъпването ще бъде средно с между 10 и 15 стотинки. При по-евтините цигари прогнозата е, че поскъпването ще е с 15, а при по-скъпите - с 10 стотинки, изчислява NOVA.

Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а

Средно с около 25-27% ще се увеличат цените на цигарите, коментира пред журналисти в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с промените в Закона за акциза и данъчните складове.

"С предложеното тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите", уточни тя. "С предложението, което е направено в законопроекта при всички случаи ще се компенсира това, което миналата година се случи. Получи се така, че по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас цигари, по-нисък беше ръстът в по-ниския клас", коментира Стоянова.

"Още от миналата година е ясно, че следващите три години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент с договора за присъединяване към ЕС", посочи тя. "Това е неизбежно. Доста забавихме вдигането на цигарите от предходните години и сега трябва да наваксаме", уточни народният представител.