Четирима са кандидатите за управител на БНБ
Четирима са кандидатите за управител на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency
Четирима са кандидатите за управител на БНБ
80549
Четирима са кандидатите за управител на БНБ
  • Четирима са кандидатите за управител на БНБ

Реформаторският блок издигна своя кандидатура за шеф на БНБ, но в същото време подкрепя и тази на ГЕРБ. Реформаторите заложиха на Бисер Манолов, но заставали и зад предложения от герберите Димитър Радев.

ГЕРБ предлага Димитър Радев за управител на БНБ

Освен тях има още двама претенденти за поста - Виктор Йоцов, издигнат от АБВ, и Григорий Вазов, подкрепен от патриотите. Днес е и крайният срок, който парламентарните групи си бяха поставили за издигането на кандидати за управител на БНБ.

Реформаторите с две кандидатури за управител на БНБ

Първи в надпреварата влезе издигнатият от ГЕРБ експерт в Международния валутен фонд Димитър Радев. Малко след това от движението България на гражданите предложиха за обща кандидатура на Реформаторския блок Бисер Манолов. Днес от блока хем издигнаха Манолов, хем застанаха и зад Радев. Радан Кънев обясни, че реформаторите внасят документите на Манолов, но издигат и кандидатурата на Радев, чиито документи вече са внесени от ГЕРБ. „Считаме двамата за общи кандидати на Реформаторския блок", допълни Кънев.

АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов

И докато реформаторите и герберите се застъпиха в кандидатурите, АБВ издигна отделна - те предлагат за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов. Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни и за какво ще настояват: „Първо, трябва да се възстанови доверието към централната банка, към нейните способности да регулира, да наблюдава, да контролира, да надзирава банковия сектор. След случая с КТБ всички виждаме, че доверието ни в институциите, които са свързани с действие или бездействие около КТБ, доста изтъня". Вторият въпрос, за които АБВ ще настоява, е новото ръководство да се заеме с прехода към единния банков съюз.

Патриотите издигнаха Григорий Вазов за кандидат-шеф на БНБ

И четвъртият партньор в управлението лансира свои кандидат - Григорий Вазов.

Преди две седмици председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че в
неформален разговор шефът на БНБ Иван Искров се е съгласил да си подаде оставката на 19 юни. Дори това да не се случи, неговият мандат изтича през октомври.