АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов
АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов / снимка: БГНЕС, архив
АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов
80533
АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов
  • АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов

АБВ предложи за шеф на БНБ да бъде избран Виктор Йоцов. Това заяви Ивайло Калфин.

Промените в БНБ не трябва да бъдат рутинна дейност - трябва да се възстанови доверието в Централната банка, а ръководството на БНБ да се ангажира с влизането ни в еврозоната, каза Калфин.

Виктор Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, бил е представител в продължение на 7 години на България в Международния валутен фонд, в Института за икономически следвания към Българската академия на науките и като преподавател в УНСС.

„Според АБВ има поне два въпроса, които следващото ръководство на БНБ трябва да реши, и от бъдещия управител зависи той да даде тона за тези промени.

Първо трябва да се възстанови доверието към Централната банка, към нейните способности да регулира, наблюдава, контролира, надзирава банковия сектор. След случая с КТБ всички виждаме, че доверието ни в институциите, които са свързани с действия или бездействия около КТБ, доста изтъня.

"Така че ние настояваме не само да се търсят средствата, загубени или разпилени от КТБ, а да се отговори на въпроса какво не е било наред в процедурите и какво трябва да се предприеме, така че случаят КТБ да не се повтаря повече", заяви Калфин.