Цените на винетките се запазват за 2011-а
Цените на винетките се запазват за 2011-а / снимка: БГНЕС, архив
Цените на винетките се запазват за 2011-а, обмислят утрояване на глобите
35534
Цените на винетките се запазват за 2011-а, обмислят утрояване на глобите
Цените на винетките се запазват за 2011-а, обмислят утрояване на глобите
  • Цените на винетките се запазват за 2011-а, обмислят утрояване на глобите
  • Цените на винетките се запазват за 2011-а, обмислят утрояване на глобите

Цените на винетките за 2011-та остават същите като през тази година, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. Тройно поскъпване на глобите се обмисля обаче за нарушителите. Новите стикери са с променен дизайн и форма с цел по-добра защита от фалшификати. Шофьорите ще трябва собственоръчно да впишат върху винетния стикер регистрационния номер на превозното средство.

Цената на годишната, месечната, седмичната и дневната винетка остават същите. Увеличава се защитата на винетките, обясни Божидар Йотов. През 2011 година АПИ ще предложи за разпространение общо 16 вида винетни стикери.

"Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година. Месечната винетка е с валидност един календарен месец, считано от датата на валидизирането й, седмичната винетка е с валидност седем дни и дневната е валидна за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация. По отношение на дизайна и новите защити обръщаме внимание, че най-съществената промяна в дизайна на винетката е собственоръчно вписване на регистрационен номер на автомобила", каза Йотов.

Така ще се избегнат случаите, в които хората с повече от една кола ползват една и съща винетка. Дубликат на вече закупена винетка ще се издава само от пътната агенция в случаите при счупено предно стъкло или производствен дефект на винетката, както и при кражба. От фирмата разпространител на стикерите увериха, че винетки ще се продават в 3300 пункта в цялата страна.

Внесено е предложение от пътната агенция в Министерския съвет глобите за нарушители да скочат тройно. Идеята е водачите на товарни автомобили да плащат 3000 вместо досегашните 1000 лева, а шофьорите на леки автомобили да бъдат санкционирани при нарушение с 300 вместо със 100 лева.

Годишните приходи в държавата от продажба на винетки за 11-те месеца на 2010-та година надхвърлят 191 милиона лева. От Агенция „Пътна инфраструктура" отчетоха, че от януари до ноември тази година са продадени със 750 хиляди броя винетки повече в сравнение със същия период на 2009-а.

Повече четете ТУК